« overzicht van materialen

Crazy-8

Deze visuele brainstorm techniek is bedoel om razendsnel een grote hoeveelheid ideeën op te halen.

Hoe het werkt

Neem een A4 papier en vouw het 3 keer doormidden. Zo houd je een vel over met 8 vakjes. Spreek met elkaar af je portrait of landscape gaat werken.

Naar onze ervaring kun je de Crazy-8 workshop het beste gebruiken in een niet al te grote groep, bijvoorbeeld 5 - 8 mensen.

Kies het probleem (X) waarop je gaat crazy-8’en en formuleer het als: hoe zouden we X kunnen oplossen, hoe zou de oplossing voor X er uit zien, hoe zou het werken als we X oplossen?

Iedereen mag nog een verduidelijkende vraag stellen. Schrijf hierna de opgave bovenaan je A4 als: “Hoe zouden we …”.

Tijd

Het idee is om de druk flink op te voeren. Zet een timer (wij gebruiken hiervoor een TimeTimer) op 8 minuten en probeer acht ideeën uit te persen.

Maak voor elk idee een klein schetsje en schrijf er af en toe een woord bij ter verduidelijking. Mocht je tijd over hebben dan kun je een accentkleur gebruiken om ieder plaatje nog iets duidelijker te maken.

Als de 8 minuten voorbij zijn hangt iedereen haar of zijn A4 op de muur. Presenteer om de beurt kort je concepten (maximaal 2 minuten per A4).

Tips

Hoe verder

Je kunt één of meerdere ideeën selecteren d.m.v. Dot Voting. Hierop kun je vervolgens nog een Crazy-8 ronde doen, om de ideeën verder te verdiepen. Vervolgens kies je één of meerdere ideeën om uit te werken tot een concept.

Hoe gebruikt Tiltshift de Crazy-8 methode?

Een Crazy-8 sessie doen wij niet opzichzelfstaand. Meestal is het één van de workshops in een Software Design Thinking traject. Tijdens de Explore fase brengen we problemen die spelen in de organisatie of afdeling in beeld. Één of meerdere van die problemen worden verder onderzocht tijdens de discovery fase. Daaruit wordt één probleem gekozen als kansrijk om op te lossen. Dan gebruiken wij vaak een Crazy-8 om oplossingen te bedenken voor dit probleem.

Weten welke problemen er spelen binnen jouw organisatie?

Tijdens een vrijblijvend intake- en adviesgesprek bespreken we jouw situatie en hoe we daarbij kunnen helpen.

« overzicht van materialen