« overzicht van projecten

Straatnotes geeft inzicht in de stad

In Amsterdam zijn straatcoaches de ogen en oren op straat, waardoor tijdig interventies ingezet kunnen worden. De informatie die zij verzamelen werd ongestructureerd op de eigen telefoon bijgehouden, geappt en overgetypt in de gemeentesystemen. Van waaruit het als e-mail en Excel werd verspreid onder de gebruikers. Het was niet dat het niet veilig kon, de te gebruiken systemen waren onhandig.

De stadsdeel secretaris van Stadsdeel Oost, Sjoukje Alta, wilde dit veranderen maar werd intern niet gehoord. Dus huurde ze Tiltshift in.

Wij liepen met de coaches mee. Zo zagen met eigen ogen hoe ze in gesprek gingen met de jongeren op straat en waarom ze daarna om de hoek pas hun bevindingen noteerden. Ook zagen we hoe omslachtig het was (en dus hoeveel tijd het kostte) om die aantekeningen ‘netjes’ in te voeren in de gemeentelijke systemen. Daarom maakten we een veilige en handige aantekeningen applicatie, helemaal afgestemd op wat er op straat gebeurt.

In de applicatie kan op straat al meta data vastgelegd worden. Tenslotte veranderden we de processen zodanig dat informatie pas wordt gedeeld nadat er een controleslag heeft plaatsgevonden, volgens de AVG. Doordat dit makkelijk is, in één eenvoudige omgeving, doet iedereen ook gewoon wat de bedoeling is.

“Behalve dat de oplossing heel goed is heb ik ook met andere ogen naar ons proces kunnen kijken. Daar is het echt beter van geworden.”

Janneke Uitterhoeve, teamlead Jeugd en Veiligheid

In drie maanden losten we dus de grootste problemen rondom privacy en veiligheid van data op. De straatcoaches kregen een echt hulpmiddel in hun werk en de kwaliteit van de data nam fors toe door metadatering en controle. Juist die toegenomen kwaliteit zorgt ook voor een forse uitbreiding van de gebruikers van de data.

“Scherp in intake, consciëntieus in uitvoering, verbetering van de praktijk en bovendien prettig om mee samen te werken.”

Sjoukje Alta, stadsdeelsecretaris stadsdeel Oost

Wil je meer weten over Straatnotes voor jouw gemeente?

Tijdens een vrijblijvend intake- en adviesgesprek bespreken we jouw situatie en hoe we daarbij kunnen helpen.

« overzicht van projecten